Célunk

Ez a blog azért jött létre, hogy azok az anyák, akik első (vagy egyik) gyermeküket valamilyen oknál fogva császármetszéssel hozták a világra, tájékozódhassanak a lehetőségeikről, esélyeikről, amennyiben a következő babát hüvelyi úton kívánják megszülni.

Ez nem egy vitafórum. Akik úgy gondolják, a császármetszés Nekik tökéletes megoldás volt, és nem is kívánnak elgondolkodni azon, hogy lehetne-e másként, talán jobban, az nem talál itt érdemi információt, ezért kérjük, az ilyen jellegű észrevételeket ne ide írják meg.

Hiszünk abban, hogy mind a babának, mind a mamának fizikailag és lelkileg is jobb, több lehet a szülés egy műtétnél, azonban azt is elismerjük, hogy lehetnek indokai a következő császármetszésnek. Célunk, hogy ez az indok ne az információhiány, vagy az a körülmény legyen, hogy a várandós nő közelében nincs sorstárs, nincs példa a sikeres VBAC*-ra.

*VBAC: Vaginal Birth After Cesarean/C-section = császármetszés utáni hüvelyi szülés

2010. november 5., péntek

Természetes szülésmegindító praktikák (szerk. alatt)

Császármetszés után a legtöbb kórházban nincs, vagy igen korlátozott a művi szülésmegindítási módok köre. Ez jól is van így, hiszen ezek a beavatkozások növelik a császármetszés szükségességének esélyét, főként császármetszés után. Bővebben itt lehet olvasni ezen technikák hatásmechanizmusáról, veszélyéről.

A terminus közeledtével viszont egyre türelmetlenebbek lehetünk, főleg, ha fenyeget a "végső határidő". Ilyenkor érdemes bevetni a természetes, otthon is alkalmazható szülésmegindító technikákat. Ezek akkor hatásosak, ha a tested már felkészült a szülésre, a méhszáj érett, a baba a megfelelő pozícióban fekszik, és tényleg csak egy utolsó lökés hiányzik, hogy meginduljanak a dolgok. Fontos, hogy biztosak legyünk a pontos terminusban, és nem árt megbeszélni a segítőkkel is, hogy mire készülünk, ha megfelelő volt a választásunk e téren, valószínűleg ők is támogatni, javasolni fogják ezeket.


- Szexuális közösülés - az ondó természetes prosztaglandin-forrás, valamint az orgazmus által kiváltott méhösszehúzódások szintén segíthetnek
- mellbimbók ingerlése - hatására oxytocin termelődik, ami a méhizmok összehúzódását stimulálja. A mellbimbókat lehet kézzel, szájjal, mellszívóval, TENS készülékkel (alacsony elektromos áram) ingerelni, egy, vagy mindkét bimbót érintve.
- ricinusolaj, bábakoktél - szájon át bevéve hashajtó hatású, ami összehúzódásra késztetheti a méhizomzatot. Megítélése nem egyértelmű. vannak orvosok, szülésznők, akik bátran ajánlják, Ina May Gaskin és Ingeborg Stahdelmann is pozitívan nyilatkoznak róla könyveikben. Mások, például Geréb Ágnes viszont túl drasztikus beavatkozásnak tartják, amely elhúzódó vajúdáshoz vagy épp túl intenzív méhösszehúzódásokhoz vezethet - egyik sem túl szerencsés VBAC esetén. Úgy gondolom, a végső határidő előtt, utolsó lehetőségként érdemes bevetni, de pusztán türelmetlenségből ne kockáztassunk vele.
Gaskin könyvében reggeli közben javasolja bevenni, egy evőkanálnyit ételbe vagy italba keverve.  Ha szükséges, egy órával az első adag után be lehet venni még egy evőkanálnyit. A várt hatás pár órán belül jelentkezhet.
A bábakoktél egyik verziója a következő: fél dl ricinusolaj, fél dl pálinka (hogy ne legyenek annyira durvák a görcsök), és némi gyümölcslé, elektrolitpótlás gyanánt, illetve, hogy elviselhető legyen az íze ennek a nem épp élvezeti italnak :) (alkalmazására személyes példa Hanna születésének történetében olvasható), másik verzió szerint szerint 3 alkalommal fél evőkanállal kell bevenni félóránként az olajból.
- beöntés - hasonló a hatásmechanizmusa a ricinusolajhoz, a meleg vizes beöntés élénkíti a bélmozgásokat, ami a méh izomzatát összehúzódásokra készteti.Patikában is hozzá lehet jutni házi beöntőkészlethez. 
- fűszerek - szülésindítás céljából fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, verbénát (vasfű) javasolnak, az erős főzetet lassan, kortyonként kell fogyasztani. Hasonló céllal javasolják a kakukkfű, a bazsalikom és más olasz fűszerek, valamint a csípős ételek fogyasztását is. 
- illóolajok - a teaként is alkalmazható fűszerek olajai lehetnek hatásosak: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, vasfű. Forró fürdőben vagy forró vizes haspakolásként, vagy hasmasszázshoz használhatjuk ezeket.
- homeopátiás szerek - ezek alkalmazását érdemes szakértővel megbeszélni
- Forró vizes fürdő
- hosszú séták
- lépcsőzés
- ananász (nem konzerv)
- tonik
- Junk food, gyorséttermi étkezés

- lelki okok megszüntetése: érdemes felkutatni a bennünk rejlő lelki gátakat, kimondott vagy rejtett félelmeket. Ehhez szakember, pszichológus, kineziológus segítségét is kérhetjük. Érdemes esetleg édesanyánkkal elbeszélgetni a saját születésünkről, hátha ott alakult ki valami gát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése